Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság              

 
Vízügyi Történeti Emlékhely

Maros-toroki gátőrház
A Vízügyi Történeti Emlékhelyet az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság az 1970-es évek végén alakította ki a Maros-toroki gátőrtelepen. (Megközelíthető a Bérkert utcán és a Szövetség utcán keresztül - a Szövetség utca végénél a védtöltésen jobbra). Az emlékhelyet az 1879. évi szegedi árvíz centenáriuma alkalmából avatták fel.

Gyűjteményünk legrégibb darabjai a Kiegyezés utáni évekből valóak, felölelik a társulati folyam-ill. kultúrmérnöki hivatalok tárgyi és szellemi anyagát, illetve merítenek a kezdeményező vízügyi tevékenységből is (Zsigmondy Vilmos által fúrt szegedi ártézi kút vörösfenyő béléscsöve, Papp-féle öntözőberendezés, a nép -kubikusok- által használt egyszerű munkaeszközök, használati tárgyak).

A közel egy hektáros telken belül a főépület (az 1920-as években épült és 1960 körül átalakított gátőrház) emeleti szintjén van a bemutatóterem, melyben korábban időszaki kiállítások váltogatták egymást (Széchenyi vándorkiállítás, vízmester-képzés, a társulati mozgalom, Szeged vízellátása, a Magyar Hidrológiai Társaság története tárgykörében rendezett kiállítások). Jelenleg - 17 tablón 8 vitrinben - a Tisza szabályozás története, jeles vízépítő mérnökök (Vedres István, Huszár Mátyás, Vásárhelyi Pá) munkásságai, Szeged újjáépítését az 1879, 1932 és az 1970 évi tiszai árvizet illusztráló térképek, tervrajzok, fényképek és különféle tárgyi eszközök (geodéziai műszerek, vízsebességmérő, gátőrkard stb.) láthatóak.

A főépület földszintjén lévő ún. olvasóteremben régi berendezési tárgyakat, könyveket, kataszteri térképeket őrzünk. Itt található az 1960-as években még használt telefonközpont is. Ebben a helyiségben került kialakításra egy ún. könyvtár részleg is, ahol főleg 19-20. századi vízügyes szakkönyvek találhatóak.

A kültéri kiállítóhelyen a vízépítés egykori munkaeszközei (pl. istrángos cölöpverő, kézi sulyok, verőkos), a vándor kubikos élet komplett felszerelése, különféle régi öntözőberendezések, szivattyúk, vízvezetékek, kutak, tűzoltóeszközök, csatornanyitó eke, az elbontott szegedi partfal egy darabja, stb. tekinthetőek meg.

Gyűjteményük kialakításában arra törekedtünk, hogy hitelesen mutassa be egy hősi kor elmúlását, elődeink küzdelmét, helytállását, a jövőben való hitét.

A főépület mellett, a valamikori munkásszálló átalakított épületében lévő teremben időszakos kiállítások (leginkább vízügyes kollégák alkotásai) láthatóak, valamint e terem ad helyet egyes látogatói programoknak is.
Látogatási idő: hétfő-csütörtök: 08 00 - 15 00
péntek: 08 00 - 13 00
A kiállítás egész évben látogatható, csoportok - előzetes bejelentés után - munkaszüneti napokon is megtekinthetik.


További információ:
Frissítve: 2009.10.07.
Nagyszöllősi Nóra
PR felelős