Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság              

 
Vízügyi múlt

Az újszegedi Vízügyi Történeti Emlékhelyet az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság az 1970-es évek végén alakította ki a Maros-toroki gátőrtelepen. (Megközelíthető a Bérkert utcán és a Szövetség utcán keresztül - a Szövetség utca végénél a védtöltésen jobbra.)
Az emlékhelyet az 1879. évi szegedi árvíz centenáriuma alkalmából avatták föl, 1999 óta felújított állapotban várja látogatóit.
A vízügyi emlékhely számára külön honlapot működtetünk amely a www.atikovizig.hu/vizugyimuzeum/ címen tekinthető meg... Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a Feszty-körképnek helyet adó Rotunda mellett található az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Tiszai gátőrháza.
Múzeumi iratanyagból sikerült beszerezni egy Tisza-menti őrház és melléképületének 1893-ban készült eredeti tervét, ennek alapján készítette el Takács Lajos, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság mérnöke az emlékparkban felépítendő őrtelep terveit. Az építést 1995-ben kezdte el Sági János építésvezető irányításával az ATIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálata... A Szentesi szivattyútelep a 77-es, Tisza bal parti Kurcai belvízrendszer vízelvezetésében vesz részt, az érkező belvizeket emeli át a Tisza folyóba.
A vízgyűjtőterület nagysága 1135,3 km2. Helyileg a Kurca főcsatorna 28+582 szelvényéből tápcsatorna 0+000 szelvényében, a Tisza bal parti 11.05. árvízvédelmi töltés 71+416 km szelvényében helyezkedik el... A Kurca-toroki főzsilipnél 2000. április 15-én éjszaka drámai események zajlottak le. Az árhullám intenzív áradó szakaszában kialakult rendkívüli vízterhelés hatására a főzsilip síktáblás elzárásánál az árvízi kapu felső gumitömítésének meghibásodása miatt vízbetörés indult meg, ami veszélyeztette Mártély, Mindszent, Hódmezővásárhely lakosságát...
Frissítve: 2010.09.08.
Nagyszöllősi Nóra
PR felelős