Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság              

 
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Tiszai gátőrház – vízitörténeti kiállítás
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a Feszty-körképnek helyet adó Rotunda mellett található az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Tiszai gátőrháza.

Múzeumi iratanyagból sikerült beszerezni egy Tisza-menti őrház és melléképületének 1893-ban készült eredeti tervét, ennek alapján készítette el Takács Lajos, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság mérnöke az emlékparkban felépítendő őrtelep terveit. Az építést 1995-ben kezdte el Sági János építésvezető irányításával az ATIVIZIG Műszaki Biztonsági Szolgálata.

Az elkészült ópusztaszeri skanzen-gátőrtelepet 1996. március 22-én, a Víz Világnapján dr. Lotz Károly közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter adta át a nagyközönség számára.

A dísztó partján, az őrtelep előtt egy kis szelvényméretű árvízvédelmi töltésszakasz került kiépítésre. A töltéslábat nyaldosó tó vízszintje egy megáradt folyó vízszintjének képzetét keltheti a látogatóban. A vízben a régi idők álló vízmércéje látható.

Az épületegyüttes (az őrtelep) fő – és melléképületből áll, az udvaron gémeskúttal, a „védgát” mellett védelmi rőzsekazallal és védkaró-rakattal.

A gátőrtelep lakóépületében, a középső szobában a gátőrök életmódját bemutató kiállítás látható. A jobb oldali helyiség az ún. tiszti szoba, amit ama gátőr irodájának neveznénk, árvízvédekezéskor ez volt a védelmet irányító mérnök főhadiszállása. A bal oldali teremben a Tisza-völgy vízrendezéseinek történetével ismerkedhet meg a látogató.

A melléképületben, 1998 májusában árvízi kiállítás nyílt, ahol a látogatók az 1879-es szegedi nagy árvíz terepasztalon elkészített makettjének segítségével, hang- és fényhatások mellett kísérhetik figyelemmel a Szeged városát elpusztító rettenetes árvizet. A mindent elnyelő víz robaját, a borzalmak éjszakáját szinte átéli az ember. A terepasztalt dr. Hajós Béla vízügyi helyettes államtitkár adta át a közönségnek.
A főépület falára emléktábla került:
„Ópusztaszeri Gátőrház
Készült a Honfoglalás 1100., és a Tisza szabályozás megkezdésének 150. évfordulóján, a Tisza árvizei által veszélyeztetett térség önkormányzatainak, társulatainak, vízügyi igazgatóságainak és vízügyi vállalatainak támogatásával.
1996”
A gátőrház avatása 1996. március 12.
A gátőrház avatása 1996. március 12.
Gátőrház lakóépület
Gátőrház lakóépület
Gátőrház és a melléképület
Gátőrház és a melléképület
Kiállítás a gátőrházban
Kiállítás a gátőrházban
Védtöltés a gátőrtelep mellett
Védtöltés a gátőrtelep mellett
Árvízi bemutató a melléképületben
Árvízi bemutató a melléképületben
Felhasznált irodalom:
  • Vízpart újság 1996/3. szám, Benke György
  • Vízpart újság 1998/4. szám
Frissítve: 2010.09.08.
Nagyszöllősi Nóra
PR felelős