Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság              

 
A Water Core projekt harmadik évközi konferenciája

Wiesbaden (Németország)

www.watercore.eu
A vezető partner (Ministry of Environment, Energy, Agriculture and Consumer Protection of Hessen) együttműködve a másik német partnerrel (Agency of Environment and Geology of Hessen, Germany) közösen rendezte meg a Water Core projekt harmadik, minden partnert magába tömörítő szakmai rendezvényét. A konferencián Frank Szabolcs, Lábdy Jenő és Fiala Károly kollégák vettek részt 2011.05.18-20. között.

A többnapos rendezvényen 14 partner szervezettől mintegy 40 vízgazdálkodási szakértő volt jelen Európa 7 különböző országából. A helyszín a Hesseni Mezőgazdasági Minisztérium volt.

Hesseni Mezőgazdasági Minisztérium
A rendezvény központi témái a következők voltak
Az ún. „legjobb gyakorlatok” adatbázis útmutatójának kidolgozása, a keresést megkönnyítő különböző kulcsszavak elfogadása a szakmai anyagban, további bilaterális együttműködések megbeszélése. Továbbá az „E-learning module” projektelem kialakításának részleteit tárgyaltuk meg.

A korábban megalakított 4 munkacsoport elkülönítve dolgozott fenti témakörökben. A korábban elvégzett munkának köszönhetően a szakmai találkozón átadták a "Handbook of Best Practices" elnevezésű kiadvány egy nyomtatott példányát minden projekt partner részére. A könyv 103 db mintaprojektet mutat be az aszálystratégia és a vízhiány okozta problémák kezelésére vonatkozóan szerte Európában.

Megállapodás születet az egyes európai régiókat bemutató dokumentáció összeállításáról, amely felkerül a projekt honlapjára (www.watercore.eu).
A második napon meglátogattuk a Hessen melletti víztisztító telepet (Water Board Hessian Reed, Biebesheim). Előadások hangzottak el a felszín alatti vízbázis vízgazdálkodási kérdéseiről, valamint a klímaváltozás hatásairól Hessen környékének vízgazdálkodására. A Rajnából felszíni vízkivétel segítségével 5600 m3/nap mennyiségű öntözővizet emelnek ki és tisztítanak meg ivóvíz minőségűre. A felszíni öntözés mellett talajvíz dúsítást is végrehajtanak a térségben. A terepi bejáráson a környék gyümölcs termesztésének alapját adó öntöző berendezéseket és módszereket tekinthettük meg.
Kapcsolódó dokumentumok:
FOTÓ DOKUMENTÁCIÓ
Powered by Flash Gallery
Frissítve: 2011.07.08
Frank Szabolcs
PBO osztályvezető