Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság              

 
Zöldpont iroda

Bemutatkozás
A Vidékfejlesztési Minisztérium (előtte Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) a tárca lakossági kapcsolatainak erősítése céljából Zöld-Pont Iroda hálózat létrehozását határozta el, amely országos lefedettséget biztosító, minden területi szervnél egységes formában, egységes tartalmat közvetítő, a környezeti információkhoz való szabad hozzáférést szolgáló, valamint ügyfélközpontú hatósági ügyintézést is lehetővé tevő, környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi tájékoztató hálózat. E tevékenységben 2005. január óta részt vesznek a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségek, Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságok és a Nemzeti Park Igazgatóságok. Az Irodák tevékenységét a Minisztérium Zöld-Pont Szolgálata koordinálja és támogatja.

A II. Nemzeti Környezetvédelmi Program-ban meghirdetett akcióprogramok közül a „környezettudatosság növelése akcióprogram” átfogó céljai közé tartozik a társadalom környezettel és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos ismereteinek bővítése, az információhoz jutás javítása, a környezettudatos döntések és a fenntarthatóbb életmód ösztönzése. Ennek megvalósításában kíván meghatározó szerepet vállalni a Zöld-Pont Irodák országos hálózata.

Az irodák alapvető feladatai:
  • Ügyfélbarát ügyintézés: lakossági panaszok, bejelentések fogadása, intézése, továbbítása az illetékes hatóság felé.
  • Környezeti adatokkal kapcsolatos tájékoztatás, információk gyűjtése, kezelése, szolgáltatása.
  • Tematikus adatbázisok létrehozása, frissítése, kezelése.
  • Jogszabályok hozzáférhetőségének biztosítása.
  • A Zöld-Pont Irodákhoz érkező megkeresésekről adatlap kiállítása, valamint ez alapján statisztika készítése bizonyos időközönként.
A Minisztérium gondoskodott környezet- és természetvédelmi tárgyú kiadványok, környezettudatos gondolkodást elősegítő, szemléletformáló szóróanyagok, poszterek elkészítéséről, ill. újbóli kiadásáról, valamint más szervezetektől, ill. kapcsolódó szakterületekről történő átvételéről. A zöld jeles napokhoz kötődő rendezvények megszervezése, ill. ezeken való aktív részvétel szintén a minél szélesebb körben történő információátadást szolgálja, ezzel is elősegítve az állampolgárok környezeti problémák iránti érzékenységének növelését, erősítését, a tenni akarás motiválását. A Minisztérium ingyenesen hívható Zöld száma biztosítja az ügyfelek számára a gyors tájékoztatást.

A hálózat kialakításának fontos része, hogy a Zöld Pont Irodák koordinátorai részére rendszeres konzultációkat, képzéseket tartanak, hogy a szaktárca környezetvédelmi stratégiáját megfelelő szinten képviselni tudják.

A szegedi Zöld-Pont Irodát az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség működteti, az ügyfélszolgálati iroda keretein belül.

Igazgatóságunkon, a Csongrádi Szakaszmérnökségen került kialakításra a Zöld-Pont Iroda, amelyet a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületével (elnök: Deák József) együttműködve üzemeltetünk. Kapcsolatban állunk civil szervezetekkel (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád Megyei helyi csoportja, Csemete), lehetőség szerint különböző fórumokon terjesztjük egymás szemléletformáló kiadványait. Feladatunk a szűkebb régió lakosainak tájékoztatása, tanácsadás, figyelemfelkeltés, a környezettudatos nevelés segítése. Ennek érdekében a működési területünkön megrendezésre kerülő, környezetvédelmet és környezettudatosságot a gyermek és felnőtt lakosság körében népszerűsítő rendezvényeken, ill. nagyobb társadalmi érdeklődésre számot tartó eseményeken (pl. Maty-éri versenypályán megrendezett Kajak-Kenu Világkupa), valamint jeles napi programok alkalmával (Föld Napja, Vízvilágnap) Zöld Pont Irodánk standdal jelenik meg, ahol várjuk az érdeklődőket.

A szegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. szervezésében került megrendezésre gyermekek részére 2010. április 22.-én a szegedi Móra parkban a Föld és Könyv Napi akadályverseny. A program lebonyolításában Igazgatóságunk Zöld Pont irodája is részt vett, a verseny egyik „állomását” mi képviseltük. A standunkhoz érkező gyerekeknek 13+1 környezetvédelemmel kapcsolatos „fogós” kérdést kellett megválaszolniuk.


Kapcsolódó cikk:
Elérhetőségeink
ATIVIZIG Zöld-Pont koordinátora: Paku Beáta, környezetvédelmi ügyintéző
Cím: ATIVIZIG
Környezetvédelmi és Viziközmű Osztály
6724 Szeged, Stefánia 4.
Tel.: +36 62 599-500 / 21-173 mellék
E-mail: pakub[kukac]ativizig.hu
Zöld-Pont Irodánk az ATIVIZIG Csongrádi Szakaszmérnökség irodaépületében található, amelyet a Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületével együttműködve üzemeltet.
Cím: ATIVIZIG
Csongrádi Szakaszmérnökség
6640 Csongrád, Szentesi út 1.
Tel.: +36 63 483-355
+36 63 483-841 / 21-952 mellék
E-mail: pakub[kukac]ativizig.hu
Ügyfélfogadás: hétfő 1700 - 1800
Frissítve: 2010.11.08
Paku Beáta
környezetvédelmi ügyintéző